Kolestrol Hilang Melalui Bekam

nhccenter.blogspot.com

Kolesterol adalah penting untuk semua kehidupan haiwan, dengan setiap sel mampu mensintesisnya melalui proses 37-langkah kompleks. Ini bermula dengan mevalonat atau, laluan HMG-Coa Reductase sasaran ubat statin, yang merangkumi 18 langkah pertama. Ini diikuti dengan 19 langkah tambahan untuk menukar lanosterol yang dihasilkan ke dalam kolesterol.


Seorang lelaki manusia dengan berat 68 kg (150 lb) biasanya mensintesiskan kira-kira 1 gram (1,000 mg) kolesterol sehari, dan tubuhnya mengandungi kira-kira 35 g, kebanyakannya terdapat di dalam membran sel. Pengambilan makanan kolesterol harian biasa untuk lelaki di Amerika Syarikat ialah 307 mg.

Kolesterol paling banyak dimestikan, yang menyebabkan ia kurang diserap oleh usus. Tubuh juga mengkompensasi penyerapan kolesterol tertelan dengan mengurangkan sintesis kolesterol sendiri. Atas sebab ini, kolesterol dalam makanan, tujuh hingga sepuluh jam selepas pengambilan, tidak banyak, jika ada kesan terhadap kepekatan kolesterol dalam darah. Walau bagaimanapun, dalam tempoh tujuh jam pertama selepas pengambilan kolesterol, sebagai lemak yang diserap diagihkan di sekitar badan dalam air ekstraselular oleh pelbagai lipoprotein (yang mengangkut semua lemak dalam air di luar sel), kepekatan meningkat.

Tumbuhan membuat kolesterol dalam jumlah yang sangat kecil. Pembuatan tumbuhan (bahan kimia yang serupa dengan kolesterol), yang boleh bersaing dengan kolesterol untuk penyerapan semula dalam saluran usus, sekali gus berpotensi mengurangkan reabsorpsi kolesterol. Apabila sel lapisan usus menyerap phytosterols, sebagai ganti kolesterol, mereka biasanya mengeluarkan molekul phytosterol kembali ke mekanisme perlindungan penting. Pengambilan phytosterols yang berlaku secara semulajadi, yang merangkumi setereol tumbuhan dan berkisar antara ≈200-300 mg / hari bergantung kepada kebiasaan makan. Diet eksperimen vegetarian yang direka khas telah dihasilkan menghasilkan sehingga 700 mg / hari.

Cholesterol is essential for all animal life, with each cell capable of synthesizing it by way of a complex 37-step process. This begins with the mevalonat  or , HMG-Coa Reductase pathway the target of statin drugs, which encompasses the first 18 steps. This is followed by 19 additional steps to convert the resulting  lanosterol into cholesterol.

A human male weighing 68 kg (150 lb) normally synthesizes about 1 gram (1,000 mg) of cholesterol per day, and his body contains about 35 g, mostly contained within the cell membranes. Typical daily cholesterol dietary intake for a man in the United States is 307 mg.

Most ingested cholesterol is  esterified, which causes it to be poorly absorbed by the gut. The body also compensates for absorption of ingested cholesterol by reducing its own cholesterol synthesis. For these reasons, cholesterol in food, seven to ten hours after ingestion, has little, if any effect on concentrations of cholesterol in the blood. However, during the first seven hours after ingestion of cholesterol, as absorbed fats are being distributed around the body within extracellular water by the various lipoprotein (which transport all fats in the water outside cells), the concentrations increase.

Plants make cholesterol in very small amounts. Plants manufacture (substances chemically similar to cholesterol), which can compete with cholesterol for reabsorption in the intestinal tract, thus potentially reducing cholesterol reabsorption. When intestinal lining cells absorb phytosterols, in place of cholesterol, they usually excrete the phytosterol molecules back into the an important protective mechanism. The intake of naturally occurring phytosterols, which encompass plant setereol and  ranges between ≈200–300 mg/day depending on eating habits.Specially designed vegetarian experimental diets have been produced yielding upwards of 700 mg/day.

dari sumber yang di olah 


Komentar

Postingan Populer